torsdag, juli 27, 2006

Høydetrening i de sveitsiske alper


Da er vi vel hjemme igjen fra ei fantastisk uke i Zermatt. Sportslig kan vi vel si at prestasjonene var sånn middels, men i forhold til "feriegjennomsnitten" var vi nå hvertfall svært aktive. SOW 2006 hadde kanskje ikke alltid de fineste terreng å by på, men de var anderledes og morsomme, tidvis svært krevende o-teknisk. Og for noen omgivelser! Det var lett å la seg distrahere av utsikten om man bare så på den.

Line i innløpet første dag.

Hver dag ble vi frakta opp til samlingsplass med en eller annen bane til 2500 - 3000 m. Da vi nærma oss toppen, var det ofte ei maurtue av tidlig startende løpere å se under seg. Høyden var meget merkbar i starten, men vi vendte oss fort til det og pusten blei ikke noe stort problem, men syra kom kjapt snikende i motbakkene. Når sant skal sies var det jo egentlig så bratt at det tror jeg den hadde gjort uansett. Det blei litt krabbing.
Utenom løpa blei det tid til å se seg om, og noen av panserpikene fikk med seg både en og to topper over 4000 m. innsausa i faktor 30 traska vi saaaaakte oppover breer med høy puls og åndenød. Men når belønningen var å se "hele" verden var det vel verd pustinga.

Ragnhild og Elin på Breithorn 4164 moh

Panserpikene tok alle sine oppgaver seriøst også i ferien og det var flere som la inn en god innsats på diverse jakkeprosjekter, Noen kom lenger enn andre og er spent på komiteens bedømmelse. Vi lurer egentlig på hvem som sitter i komiteen.




Samlingsplass og utsikt over terrenget 3. dag på Trockener Steg, 2900 moh


Hver dag blei øra tuta full med tradisjonell sveitsisk folkemusikk, jodling og alpehorn.


Riffelsee, ca 2750 moh. Et fint badevann for varme o-løpere.

Samlingsplass siste dagen ved Leisee. Det kunne vi svømme rundt sammen med en hel haug med frosker.

tirsdag, juli 18, 2006

Vårtur til Polen

Her kommer litt gammelt nytt, men siden det er litt tørke tid på sommeren er det bedre med en sein artikkel enn ingen.

Mens den bedre trente fraksjonen av Panserpikene var opptatt med NM ultralang på Førde, og andre var på fjelltur, sørget undertegnede for at Panserpikene var representert på Ås-UMBs tur til Polen. Turen var endel av et utvekslingsopplegg i regi av alltid kreative Kjell Blomseth. I fjor var en gjeng unge polakker på besøk i Ås og var med på pinseløp i Kongsberg, i år var det vår tur til gjenvisitt.

Warszawa
Vi reiste med fly til Warszawa onsdag 24 mai, ved ankomst ble vi innkvartert hos o-familier vi skulle bo oss. Per Henning og jeg var ganske heldige og endte i en familie med to søstre som begge snakket godt engelsk. Den yngste var ivrig o-løper, den eldste var Norges-frelst etter en seiltur på vestlandet, og gikk på norsk kurs! Hun benyttet anledningen til å teste kunnskapene sine, noe som av og til var litt komisk. For eksempel lurte vi litt da vi ble servert frokost og hun sa ”for syndere”, men vi skjønte meningen etter hvert.

Torsdag var det trening litt utenfor Warszawa, et flatt, lettløpt og ganske åpen terreng med endel gamle grøfter/skyttergraver. Hans Kristians uttalelse "Her var det helt digg å løpe" sier vel det meste om terrenget. Etter treninga var det grilling med skikkelig feite grillpølser, litt sightseeing deretter felles middag med snitsel.

Det var ikke bare vi som var på besøk i Warszawa denne dagen, det var også besøk av paven. Derfor vaiet Vatikan flagget fra mange vinduer, vi så noen som gikk og bar på digre portretter av paven, og en konvoi med sikkert 30 politibiler.

Baltic Cup
Fredag tok vi bussen opp til Gdynia området der vi skulle være med på Baltic Cup, et 3-dagers løp. Transporten gikk med buss, og en non-stop smoking buss-sjåfør. Det var mye grisekjøring langs vegene, så polske veger er ingenting for engstelige sjeler.

Det første løpet var kortdistanse og gikk i nærheten av en liten by som het Wejherowo. Det var fin bøkeskog, med en del kupering. Selv om bakkene var tunge var det ganske fint å løpe. Fram til 8 post gikk det ganske greit. Jeg syntes alt var lett, og tenkte at hadde man vært i fin form her skulle man løpt kjempefort. Da begynte bomminga. Har lagt ut kartet til skrekk og advarsel om at slik gjør man ikke! Lurer litt på hva jeg har i hodet når jeg gjør slike bommer etter å ha holdt på med orientering i 20 år!

Etter løpet dro vi til overnattingsstedet, en gammel militær leir i Gdynia. Litt slitent, men greit nok. Det så lenge ut til at det bare var kaldt vann i dusjen, en del av ungene badet i et like kaldt basseng i stedet, men etter hvert fant våre polske venner ut at det var varmt vann også. Det måtte bare renne ca en halv time først!

Lørdag var det normaldistanse, men etter å ha løpt 2 dager på rad, tålte ikke akilles-senen min særlig mye mer så jeg kutta løypa, og lunket i mål. Etter dette måtte jeg reise tilbake til Warszawa fordi jeg skulle på konferanse. Jeg overnattet hos den samme familien, og tok flyet hjem igjen på søndag. De andre løp nytt løp på søndagen, reiste deretter tilbake til Warszawa i buss, mandag var det sightseeing og hjemreise. Ryktene sier at de fikk snitsel middag tre ganger til …

Ingunn B

onsdag, juli 12, 2006

FIN5 - short report

Panserpike alene i utlendighet med Gøien og Skjeseth. Reisefølget kan anbefales! Man har nå vraltet seg gjennom 3 dager i herlig terreng i det nordlige Karelen, nærmere bestemt Joensuu. Postene kommer ikke alltid løpende mot meg, men jeg trives i varmen blant klegg, mygg og finnjævler i sin alminnelighet. Og sånn går nu dagan...Mens mine romkamerater på denne hviledag har brynt seg på vanskelig terreng, har pansepiken nytt utsikt og trivelig følge i vakre Koli :-)

Neste uke venter Zermatt - kan man bruke sommeren bedre?

tirsdag, juli 11, 2006

Storehesten


Storehesten (1209 moh) er namnet på det mest markante og majestetiske fjellet i Sunnfjord og ligg mellom Førdefjorden og Dalsfjorden. Frå toppen kan ein sjå vest i havet, nord til Ålfotbreeen, austover til Jostedalsbreen og sørover til fjella kring Bergen. fritt sakset fra hjemmesiden til Storhesten opp.
Denne toppen har altså fått sitt eget opp løp og panserpike Schei var på hjemlige trakter og løp fort opp på denne hesten. Hun løp den 11 km løypa med 1209 m stigning på 93.06 min og ble nummer to i dette løpet. Vi gratulerer!

Bildet er sakset fra Kondis
Foto: Christian Prestegård

Ellers er mange panserpiker på vi til ferieløp rundt omkring i den store verden. Mange av oss samles i Zermatt neste uke, så da kan det hende det kommer en situasjonsrapport.
God sommer !