onsdag, oktober 29, 2008

Det snør det snør.....

...tiddeli bom.
Nå kommer vintern. Det snør og den legger seg! Da er det bare litt dumt at sommerdekka fortsatt sitter på bilen, mens vinterdekka ligger trygt i en garasje 60 km herfra. Enda godt at sykler kommer fram om det er snø, is, vått eller tørt.

onsdag, oktober 15, 2008

Alternativ trening

Da jeg fikk ryggplager, kunne jeg først ikke trene, eller bevege meg så mye i det hele tatt. Så kunne jeg trene litt spesifikke rygg-mage øvelser, og det gjorde jeg jevnt og trutt ganske lenge. Men slike øvelser er nå en gang litt kjedelige i lengden, og når ryggen blir bedre, slurver man litt så blir ryggen verre igjen. Så for å holde fokus på ryggtreninga, begynte jeg på Pilates for det hadde jeg hørt var bra. Og det er litt om opplevelsene på disse timene jeg skal skrive om nå.

Pusting er veldig viktig i pilates. Man skal puste inn og ut gjennom nesa, og stramme de nederste magemusklene under alle øvelsene helt til avspenninga begynner. Greit nok. Bortsett fra at jeg alltid er klar til å puste inn når instruktøren sier vi skal puste ut. Men pesinga har nok noe for seg, endel av øvelsene er kjente fra sirkeltrening o.l., men mye tyngre når man styrer med denne pustinga i tillegg. Og generelt sett, jo bedre man har fått til pustinga, jo vondere har man i støle muskler på uante steder dagen etter.

For å variere litt, har jeg har også testet ut noen andre timer som kalles BodyBalance og er en kombinasjon av taichi (skrives det slik?) og yoga. Det var interessant. En ting er at jeg mangler fullstendig koordinasjon og har elendig balanse, men en annen ting er alt hva instruktørene finner på å si.

En øvelse er for eksempel å holde hendene som om man holder en ball, men med den ene hånda oppå og den andre under. Dette kalles chi-ball. Så skal man da flytte "ballen" litt opp og ned og til siden og hit og dit, samtidig som man står med bøyde knær og strekker så det ene benet og så det andre benet. Instruktøren sier man da skal kjenne energien i chi-ballen under bevegelsene. Jeg må si at jeg ikke har følt så mye av den energien. I mitt hode er ett tomt rom ett tomt rom. (Dessuten sliter jeg litt med å bevege overkroppen og beina riktig samtidig)

Resten av treninga består i stå i merkelig posisjoner der endel av kroppen strekkes opp, mens en annen del av kropen strekkes ned. Kombinasjonene av hva som skal opp og ned føles ikke alltid like naturlig. Men man blir ganske støl i beina og spesielt lårmuskulaturen dagen derpå.

Men de mest "interessante" uttalelsene fra instruktøren kommer gjerne til slutt i timen, da man skal roe ned og få avspenning. Her er noen eksempler på hva instruktøren sier (alle ligger på ryggen, lyset er slukket, stearin lys tent, det spilles rolig, lav musikk og instruktøren taler med langsom dyp stemme)

- "la alle tanker og bekymringer fare"
(og selv om jeg ikke har tenkt på det siden treninga begynte, dukker alt jeg burde og skulle gjort opp)

- "lukk deg inn i et rom der du kan være deg selv, et rom du kan finne tilbake til når du trenger det"
(være meg selv? er jeg ikke det alltid? hvordan skulle jeg vært hvis jeg skulle være mer meg selv? Var det ikke Peer Gynt som var seg selv nok? Kanskje litt eksistensielle spørsmål? Og hva er det jeg hører ut på gangen nå? Hvorfor sildrer det så mye i røra?)

Og selv om jeg tydeligvis ikke er så god på å tømme tankene, har det sin effekt å ligge rolig og prøve å tenke på ingenting, for når vi har ligget slik en stund, og jeg begynner å bli søvnig, kommer det:

- "Lukk opp øynene, vend deg mot rommet og la energien i rommet strømme i mot deg"
(Åpne øya nå, jeg holder jo på å sovne. Energi? I dette rommet? Her er det da bare masse slappe folk som er minst like trøtte som meg, og det lukter gammal svette og gummimatter)

I pilates er det fortsatt pusting som gjelder, og en klassisk kommentar er:
-"Dra pusten godt inn og kjenn magen skli utover" (skli med tynn tynn l)

Så for å oppsummere litt om disse treningsformene (og her kommer vel egentlig budskapet)
Til tross for litt mye svada og "koseligheter" med stearinlys og halfilosofiske betraktninger fra instruktørene er dette trening som er veldig bra for ryggen hvis man har litt problemer i den retningen, og også for de som har litt lett for å "knyte" seg når de blir stressa. Det skal også bedre holdningen (kanskje noe for Mette Marit).
Det er ikke trening som gir bedre kondis. Selv om man kjenner det godt dagen etterpå blir man knapt svett etter en time, men man blir veldig søvnig,

Og for eventuelt mannlige lesere kan det opplyses at det stort sett er bare kvinnelige deltagere på disse treningene. Noen synes det kanskje er attraktivt, men jeg bør vel legge til at de kommer i alle aldre og vektklasser

IB